editură digitală

SCIENCE+
FICTION

Călătorie în Arcturus

David Lindsay

J. R. R. Tolkien povestea într-o scrisoare: „Am citit avid Voyage to Arcturus… Nimeni nu-l poate citi ca pe un simplu thriller fără interes în filosofie, religie și morală.”

Dens, intens, alert, pune la încercare atenția și imaginația, citit fără întreruperi devine într-adevar o călătorie.

Anunțul apariției Călătoriei în Arcturus în The Times în 17 septembrie 1920 oferă următoarea descriere: „Această poveste a unei călătorii într-o stea îndepărtată este unul dintre cele mai remarcabile romane publicate în ultimii mulți ani. Plină de imaginație exuberantă, de extraordinară energie creativă, își ține captiv cititorul de la prima pagină.”

Greu de încadrat tocmai pentru că poate fi citit în cheie filosofică, psihologică, mistică și mitică, romanul lui David Lindsay te poartă de pe Pământ într-o lume neașteptată, plină de ființe ciudate, pretext pentru a pune întrebări despre viața socială, sacrificiu, lupta pentru putere, datorie, arta ca o cale a adevărului, religie, misticism.

S-ar putea ca la sfârșitul lecturii să vă întrebați „Cum de nu am auzit de Călătorie în Arcturus până acum?”

Călătorie plăcută!

Monstrul de metal

Abraham Merritt

Întâmplări extraordinare într-o vale inexplorată din Tibet.
O aventură stranie, plină de tensiune, de evenimente neprevăzute, până la deznodământul imprevizibil.
Aşa poate fi prezentat în câteva cuvinte romanul Monstrul de metal al autorului american Abraham Merritt (1884-1943).
Merritt a fost artizanul unei adevărate revoluţii în ficţiunea fantastică şi science-fiction de dincolo de Atlantic, iar influenţa lui asupra unei întregi generaţii de romancieri, de la Lovecraft la Ira Levin, a fost considerabilă.
Jacques Bergier spunea: „Unii critici consideră Monstrul de metal cea mai frumoasă carte a lui Merritt. În orice caz, ea este extraordinară”.

Romanul Monstrul de metal apare pentru prima dată tradus în limba română, exclusiv în format epub.

Armageddon 2419 A.D. și alte povestiri SF

Philip F. Nowlan, Abraham Merritt

Abraham Merritt (1884-1943) a fost, după Edgar Rice Burrough, principalul fondator al SF-ului anglo-saxon şi îndeosebi a ramurii sale intitulate heroic-fantasy. Pe lângă povestiri, a scris şi câteva romane (vezi şi eBook-ul Monstrul de metal al editurii amalgama) care sunt adevărate capodopere ale genului.

Culegerea de faţă, prima de acest fel în format eBook, cuprinde două povestiri ale acestui autor, Fiinţele abisului, apărută în ianuarie 1918, în revista All-Story Weekly, şi Bazinul zeului de piatră, publicată în septembrie 1923, în revista The American Weekly. Citind aceste două bijuterii ale genului, ne dăm foarte bine seama cât de mult îi datorează Lovecraft lui Merritt.

Cea de-a treia povestire, Armageddon 2419 A.D., scrisă de Philip Francis Nowlan (1888-1940), a apărut în august 1928, în revista Amazing Stories. Textul a ajuns imediat celebru, iar renumele său a depăşit cercul amatorilor de SF şi i-a inspirat pe creatorii de benzi desenate.

Orașele din Ardathia

Francis Flagg

Scriitorul american George Henry Weiss (1898-1946) şi-a publicat povestirile science-fiction sub pseudonimul Francis Flagg, în revistele Amazing Stories, Astounding, Tales of Wonder, Weird Tales şi altele.

Editura Amalgama vă oferă, pentru prima dată în limba română şi în format eBook, unul dintre textele lui celebre, Oraşele din Ardathia, apărut în anul 1932, în revista Amazing Stories.

Poate fi fascinant pentru cititorul din era internetului să întrevadă gândurile despre creiere mecanice și orașe automatizate ale unui autor care s-a născut la începutul anilor 1900, a văzut primul razboi mondial și a murit imediat dupa cel de-al doilea.

Înainte de război și alte povestiri SF

Nicolae Constantinescu

Povestirile adunate în acest volum, odată parcurse, extind cu perspective diferite asupra unor teme eterne. Cu tâlc, ascund și dezvăluie. Aproape că sunt și nu sunt. În întrepătrunderea, dacă există, a realului cu imaginarul. Stilul este un melanj de cultură franceză presărată cu accente anglo-saxone înfașurate într-o viziune asupra lumii prin ferestrele Romaniei anilor 1980, anii scrierii lor.

„Trebuia să se ia o hotărâre. Întâmplările acelei zile făcuseră din el aproape un alt om. Venise în CUBUL 1 cu o spaimă imensă şi se întorcea în lumea roboţilor lui cu liniştea unei inconştienţe voite, comandată de un fel de blocaj al clarviziunii. Nu ştia ce va face, nici dacă va face ceva, nici dacă se mai putea face ceva. Dar era sigur că se va trezi la timp.” - Nicolae Constantinescu - Înainte de război

„Valurile verzui de lumină se prelingeau în jurul obiectelor întâlnite în cale, vrând parcă să le dizolve. Ai fi zis că se încolăceau în jurul spaţiului atacând ca un acid, coroziv, muşcând din el, încercând să-l modifice.” - Nicolae Constantinescu - Cadoul

Autorul povestirilor, Nicolae Constantinescu, este traducător de limba franceză. Cele cateva sute de cărți traduse acoperă o multitudine de genuri și stiluri, de la cărti de religie, dicționare și enciclopedii la literatura franceză clasică și modernă. Credem că pasionaților de genul polițist le sunt cunoscute traducerile seriei Maigret, iar celor de SF cele din Bernard Werber sau Serge Brussolo.

Suntem bucuroși să vă oferim această carte.

Horla

Guy de Maupasant

Horla pune stăpânire pe cititor. La început, totul e calm şi, puţin câte puţin, prin tuşe succesive, o atmosferă de angoasă se conturează fără să ne dăm seama de ce. Asistăm, neputincioşi, la creşterea spaimei şi la reacţiile dezordonate şi stângace ale omului care percepe intuitiv un pericol fără a şti exact originile acestuia.

Povestire fantastică celebră, Horla a constituit subiectul multor studii şi ecranizări.

editura @ amalgama . ro