editură digitală

CLASIC

Micul prinț

Antoine de Saint-Exupéry

„– Cum poate cineva să stăpânească stelele?
– Ale cui sunt stelele? a ripostat, ţâfnos, omul de afaceri.
– Nu ştiu. Ale nimănui.
– Atunci, sunt ale mele, pentru că m-am gândit primul la asta.
– Şi e de ajuns?
– Bineînţeles. Când găseşti un diamant care nu e al cuiva, e al tău. Când găseşti o insulă care nu e a nimănui, e a ta. Când ai primul o idee, o brevetezi: e a ta. Eu stăpânesc stelele, pentru că nimeni înaintea mea nu s-a gândit vreodată să le stăpânească.”

Micul prinț e o poveste cu oi și trandafiri, șerpi și vulpi, stele și vulcani, oameni de afaceri și fântâni. Micul prinț îi va face pe cei mici să viseze. Pe cei mari i-ar putea ajuta să iși aducă aminte să viseze.

Această ediție digitală reproduce ilustrațiile originale ale autorului.

Iliada, Odiseea, Eneida repovestite pentru copii

George Andreescu

Iliada şi Odiseea sunt două epopei greceşti foarte vechi, compuse în secolul al VIII-lea î.Hr. şi atribuite poetului orb Homer. Ele descriu războiul troian şi peregrinările fabuloase ale eroului grec Ulise în drum spre casă.

Eneida, epopeea naţională a romanilor, este o lucrare scrisă de poetul latin Virgiliu (Publius Vergilius Maro), între anii 29 şi 19 î.Hr., care înfăţişează peripeţiile incredibile ale eroului troian Enea şi stabilirea lui în Italia.

Iliada, Odiseea şi Eneida, cele trei mari epopei ale omenirii, repovestite pentru copii, într-o singură carte, vă este oferită de editura Amalgama pentru prima dată în format eBook.

Amintiri din copilărie, Povești, Povestiri

Ion Creangă

Suntem bucuroși să prezentăm într-un singur volum digital Amintiri din copilărie, Poveștile și Povestirile lui Ion Creangă.

Ediția digitală conține peste 650 de explicații ale arhaismelor și regionalismelor ușurând accesul cititorului modern la scriitura lui Creangă.

„Iubite cetitoriu,

Multe prostii ăi fi cetit de când ești. Cetește, rogu-te, și ceste și, unde-i vedè că nu-ți vin la socoteală, iè pana în mână și dă și tu altceva mai bun la ivală, caci eu atâta m-am priceput și atâta am făcut.

AUTORIUL”

Cei Patruzeci și Cinci

Alexandre Dumas

Apărut între anii 1847 şi 1848 şi depănând evenimente petrecute în anul 1584, romanul Cei Patruzeci şi Cinci face parte, împreună cu Regina Margot şi Doamna de Monsoreau din trilogia războaielor religioase sau „seria familiei Valois”.

Alexandre Dumas este un povestitor minunat, neîntrecut şi, graţie lui, pornim într-o aventură plină de peripeţii, presărată cu un şir nesfârşit de întâmplări şi incidente neprevăzute, conduşi de inegalabilul Chico, nepotolitul şi impertinentul bufon al regelui.

Citind romanele lui Dumas, nu se poate să nu ne zicem că tare mult ne-ar fi plăcut să-l fi avut profesor, fiind siguri că, vorbindu-ne el de la catedră, am fi fost cu siguranţă foarte atenţi şi interesaţi la orele de istorie!

Mont-Oriol

Guy de Maupassant

Mont-Oriol reprezintă cel mai modern roman de moravuri al celebrului scriitor Guy de Maupassat.

O intrigă amoroasă, tandră și sfâșietoare, dublată de o alta financiară, cărora li se adaugă o satiră acidă a mediului medical din stațiunea balneară Enval.

Captivat de mirajul banilor, un important om de afaceri ajunge sa-și neglijeze soția. Și, ca în multe astfel de momente, prietenul familiei salvează situația. Doar pentru moment, pentru că această poveste sentimentală ia o turnură nefericită.

Intrigile, aventurile și farsele se succed într-un ritm alert. Descrierea peisajelor este demnă de o operă de artă, iar scenele de iubire sunt de-a dreptul tulburătoare și neașteptate.

Tototdată, evidențierea comportamentului și stărilor sufletești ale personajelor ce relevă natura profundă a omului, reușesc să-l țină pe cititor cu sufletul la gură.

Eugénie Grandet

Honoré de Balzac

Apărut în 1833, romanul înfăţişează viaţa tinerei Eugénie Grandet, moştenitoarea unei mari averi, prizoniera unui tată avar şi despotic. Iluziile se lovesc de o lume feroce în care banul distruge totul.

Romanul face parte din ciclul La Comédie Humaine, un ansamblu de portrete care descriu cu realism universul domestic şi mentalităţile pariziene şi provinciale din timpul Restauraţiei franceze, o perioadă în care, după spusele autorului, societatea rămâne încremenită în tradiţii, un timp în care „banul este singura putere” care guvernează minţile oamenilor.

Superb scris, Eugénie Grandet rămâne un mare roman clasic al literaturii franceze, ocupând un loc aparte în creaţia autorului.

Cele mai frumoase basme și povestiri egiptene

Abu Ra-Shin

Basmele egiptene care au ajuns până la noi se întind pe o perioadă care se situează între Regatul Mijlociu şi a Treia Perioadă Intermediară, între începutul dinastiei a XII-a şi mijlocul dinastiei a XXI-a. „Pagini” destul de puţine, dar nu trebuie să uităm că arta faraonică era esenţialmente „utilitară” şi că probabil tot aşa stăteau lucrurile şi cu literatura, al cărei scop nu era să distreze, ci să instruiască. Basmele şi povestirile de aventuri par să fi avut ca principală vocaţie se slujească ca suport exerciţiilor caligrafice ale tinerilor care îşi aleseseră meseria de scrib.

Sub denumirea de basme şi povestiri sunt grupate opere foarte diverse: episoade romanţate, poveşti în care domină miraculosul sau magia şi povestiri cu tendinţe psihologice. Uneori, sesizăm o intenţie politică evidentă de propagandă regală, religioasă sau filosofică.

Întâmplările prezentate sunt în cele mai mute cazuri anterioare cu câteva secole manuscriselor care la menţionează. Este posibil ca diferitele legende cristalizate în aceste manuscrise să se fi născut mult mai devreme şi să se fi dezvoltat întâi oral, înainte să fi căpătat formă în compoziţii dispărute pentru totdeauna. Basmele care au ajuns până la noi nu sunt reproducerea integrală, ci modificată în funcţie de exigenţele limbii care a evoluat de-a lungul secolelor.

În fine, basmele ne înfăţişează despre societate, ierarhia şi clasele sale, ca şi despre ideile morale şi credinţele religioase, un tablou fidel, plin de viaţă, colorat, cu detalii notate cu grijă, care ne permite să înţelegem mai profund sufletul egiptean. Astfel, ele sunt interesante nu numai pentru istoria literaturii, ci şi pentru cea a civilizaţiei.

Prin eforturile editurii AMALGAMA, cititorii pot să descopere frumuseţea celor mai frumoase basme și povestiri egiptene, într-o ediţie care le grupează pentru prima dată în România în format eBook. Lectură plăcută!

Micul prinț - Le petit prince

Antoine de Saint-Exupéry

Suntem bucuroși să punem la dispoziția cititorilor prima ediție digitală bilingvă a frumoasei povești a Micului prinț.

„Odată, când aveam şase ani, am văzut, într-o carte despre pădurea virgină, intitulată Poveşti trăite, o imagine nespus de frumoasă. Înfăţişa un şarpe boa care înghiţea o lighioană. Iată copia desenului.”

„Lorsque j’avais six ans j’ai vu, une fois, une magnifique image, dans un livre sur la Forêt Vierge qui s’appelait «Histoires Vécues». Ça représentait un serpent boa qui avalait un fauve. Voilà la copie du dessin.”

Micul prinț e o poveste cu lampagii și regi, oi și trandafiri, șerpi și vulpi, stele și vulcani, oameni de afaceri și fântâni. Îi va face pe cei mici să viseze. Pe cei mari i-ar putea ajuta să iși aducă aminte să viseze.

Chira Chiralina

Panait Istrati

Vagabond, „om care nu adera la nimic”, „hamal de port dunărean” - cum îl desființa N. Iorga, călător alături de Nikos Kazantzakis, pomenit la „și alții” de Călinescu în a sa Istorie a literaturii române, dar la a cărui înmormântare este prezent Mircea Eliade… multe se pot spune despre Panait Istrati.

Primul său roman, Chira Chiralina, este brutal. Sincer, încântă și luminează.

Suntem bucuroși să prezentăm în ediție digitală Chira Chiralina la 91 de ani de la apariția romanului în Franța. Prezenta ediție reproduce versiunea autorului în limba română aparută în anul 1934 la editura Ig. Hertz.

Cosette și Gavroche

Victor Hugo

Cosette:
„De la an la an, copila creştea, ca şi mizeria ei.
Micuţă, Cosette fusese calul de bătaie al celorlalte fete; când a mai crescut puţin, adică înainte chiar de a fi împlinit cinci ani, a devenit servitoarea casei.
O puseră pe Cosette să facă cumpărăturile, să măture camerele, curtea, strada, să spele vasele, ba chiar să ducă greutăţi. Soţii Thénardier se crezură cu atât mai îndreptăţiţi să se poarte astfel, cu cât mama, care era tot la Montreuil-sur-Mer, începu să nu mai plătească regulat. Câteva luni rămaseră neplătite.”

Gavroche:
„După ce aruncă cu pietre, cât se poate de conştiincios, în felinarul din strada Chaume, Gavroche o luă pe strada Vieilles-Haudriettes şi, nevăzând „nici ţipenie de om”, găsi prilejul bun ca să fredoneze toate cântecele pe care le cunoştea. Pasul lui, departe de a fi încetinit din pricina cântecului, devenea mai iute.”

Capriciile iubirii

Alexandre Dumas fiul

Apărută la cinci ani după Dama cu camelii, această nouă reuşită a celebrului autor francez Alexandre Dumas fiul (1824-1895) ilustrează încă o dată marele talent al prozatorului.

Capriciile iubirii: personaje vii, bine conturate, situaţii neaşteptate, analiză psihologică de mare fineţe, un final neaşteptat, toate elementele de forţă ale celui care a zugrăvit ca un adevărat maestru viaţa mondenă a epocii sale.

O mică bijuterie epistolară, tradusă pentru prima dată în limba română, pe care editura Amalgama v-o oferă în format eBook.

Alexandre Dumas fils, Un Paquet de lettres, 1853

editura @ amalgama . ro