editură digitală

ISTORIE

Extrase din MEIN KAMPF însoțite de comentarii

E. L. Michel

Mein Kampf (Lupta mea), scrisă de dictatorul Adolf Hitler în anii de detenție de la Lanssberg-am-Lech, după o lovitură de stat ratată, conține o prezentare a ideologiei naziste, care avea să facă ravagii și să ducă la genocid.

Mein Kampf este deopotrivă un document autobiografic, cu câteva aspecte fantasmagorice, și o declarație politică a nașterii partidului nazist și a ambițiilor sale. Bazele programului lui Hitler sunt conținute deja în Mein Kampf. Astfel, teoriile rasiale contra evreilor și țiganilor sunt expuse cât se poate de explicit, ca și dorința unei dominații germanice în Europa.

Mein Kampf, care constituie cu siguranță un document indispensabil pentru cunoașterea istoriei contemporane, este și o lucrare polemică și de propagandă, al cărei spirit de violență nu este străin epocii actuale și, în pofida deșertăciunii teoriilor sale, poate chiar prin aceasta, contribuie la o renaștere a urii rasiale sau la o exacerbare a xenofobiei.

În Occident și în alte părți, cel mai bine ar fi să învățăm cât mai mulți să decodificăm această carte, să-i înțelegem influența, să ne dăm seama de condițiile istorice care i-au permis acestei cărți să devină ceea ce a devenit. Această carte, care și azi pare un model în ochii unora, conține propriul antidot. Trebuie să n-o uităm niciodată. Lumea liberă a fost prima victimă a ideilor naziste. Mein Kampf ne privește pe toți." (Mein Kampf, histoire d'un livre, Antoine Vitkine, Ed. Flammarion, 2009, pp. 289, 292)

BUSHIDO, SUFLETUL JAPONIEI

Inazo Nitobé

Iată cele opt virtuți descrise de Inazo Nitobé în Bushidō, sufletul Japoniei: 義 - spiritul dreptății, 勇 curajul eroic, 仁 bunătatea și compasiunea, 礼 respectul, 誠 integritatea, 名誉 onoarea, 忠義 datoria și loialitatea, 自制 autocontrolul.

Bushido este lucrarea esențială pentru oricine vrea să înțeleagă spiritul războinicului și cultura japoneză.

„În calitate de cod independent de morală, bushido poate să dispară, dar puterea sa nu va pieri pe pământ; şcolile sale de vitejie marţiale sau de onoare civică pot să fie demolate, dar lumina şi gloria lui vor supravieţui mult timp. Ca floarea sa simbolică, după risipirea în cele patru vânturi, va încânta încă oamenii cu miresmele cu care va şti să îmbogăţească viaţa.”

Inazo Nitobé. BUSHIDO, SUFLETUL JAPONIEI.

Editura amalgama vă oferă o nouă traducere revăzută și completată cu note a lucrării lui Inazo Nitobé, BUSHIDO, SUFLETUL JAPONIEI.

Ce este bolșevismul

Lev Șestov

Instalarea bolșevismului în Rusia este, în secolul trecut, un fenomen la fel de important ca și cele două războaie mondiale. Nebunia revoluției din octombrie și-a arătat umbra imediat după terminarea primului război mondial.

Șestov, emigrat la Paris în 1921, reușește să întrevadă efectele instalării bolșevicilor și să întrezărească demența gulagurilor, schițând esența bolșevismului într-o serie de articole publicate la insistențele compatrioților și străinilor „… toată lumea — compatrioţi şi străini — îmi pune invariabil aceeaşi întrebare: «Ce este bolşevismul? Ce se petrece în Rusia? Ai văzut cu ochii dumitale, povesteşte-ne. Noi nu ştim nimic, nu înţelegem nimic.»”

Iată unul din verdictele lui Șestov la adresa bolșevismului:

„Se înţelege de la sine că Marx nu şi-ar recunoaşte discipolii, nici susţinătorii în oamenii care au formulat un astfel de program. Marx considera că socialismul era o formă superioară de organizare economică a societăţii, decurgând cu aceeaşi necesitate din organizarea burgheză după cum aceasta i-a succedat organizării feudale; [… ]”

Lev Isaakovici Șestov este un filosof existențialist rus care a emigrat la Paris în 1921. Lucrările lui Șestov (Binele în scrierile lui Tolstoi și Nietzsche; Filosofia Tragediei, Dostoievski și Nietzsche, Kirkegaard și filosofia existențialistă, Athena și Ierusalimul) au influențat scriitori ca: Albert Camus și Emil Cioran.

editura @ amalgama . ro